Statistieken

Unieke bezoekers

Vandaag: 7

Deze week 235 

Deze maand 724 

Scandinavische talen

 Vertaalwedstrijd Scandinavische talen

 

In deze rubriek wordt afwisselend een vertaalwedstrijd Deens, Noors of Zweeds georganiseerd.

 

De jury bestaat uit:

Joram Langbroek, freelance vertaler Deens.

Harm Schoonekamp, beheerder van de Noorsetaal.startpagina.nl

*********, beheerder van de ********

 

 

Opdracht: Vertaal de volgende tekst naar het Nederlands.

 

Stuur je vertaling vóór 1 januari 2009 naar e-mail, onder vermelding van "Vertaalwedstrijd Scandinavische talen" De uitslag zal 14 januari 2009 bekend gemaakt worden. Door deelname geef je te kennen akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden.

 

 

De Rode Kamer - Scandinavische boekenPrijzen

1e prijs: €25,- aan boekenbonnen en een boek naar keuze uit het fonds van Uitgeverij de Rode Kamer.

2e en 3e prijs: Een boek naar keuze uit het fonds van Uitgeverij de Rode Kamer.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Hans Christian Andersen

Prinsessen på ærten  

 

Der var engang en prins; han ville have sig en prinsesse, men det skulle være en rigtig prinsesse. Så rejste han hele verden rundt, for at finde sådan en, men alle vegne var der noget i vejen, prinsesser var der nok af, men om det var rigtige prinsesser, kunne han ikke ganske komme efter, altid var der noget, som ikke var så rigtigt. Så kom han da hjem igen og var så bedrøvet, for han ville så gerne have en virkelig prinsesse.

En aften blev det da et frygteligt vejr; det lynede og tordnede, regnen skyllede ned, det var ganske forskrækkeligt! Så bankede det på byens port, og den gamle konge gik hen at lukke op. Det var en prinsesse, som stod udenfor. Men gud hvor hun så ud af regnen og det onde vejr! Vandet løb ned af hendes hår og hendes klæder, og det løb ind af næsen på skoen og ud af hælen, og så sagde hun, at hun var en virkelig prinsesse. “Ja, det skal vi nok få at vide!” tænkte den gamle dronning, men hun sagde ikke noget, gik ind i sovekamret, tog alle sengeklæderne af og lagde en ært på bunden af sengen, derpå tog hun tyve madrasser, lagde dem oven på ærten, og så endnu tyve edderdunsdyner oven på madrasserne. Dér skulle nu prinsessen ligge om natten. Om morgnen spurgte de hende, hvorledes hun havde sovet. “Oh forskrækkeligt slet!” sagde prinsessen, “jeg har næsten ikke lukket mine øjne den hele nat! Gud ved, hvad der har været i sengen? Jeg har ligget på noget hårdt, så jeg er ganske brun og blå over min hele krop! det er ganske forskrækkeligt!” Så kunne de se, at det var en rigtig prinsesse, da hun gennem de tyve madrasser og de tyve edderdunsdyner havde mærket ærten. Så ømskindet kunne der ingen være, uden en virkelig prinsesse.

Prinsen tog hende da til kone, for nu vidste han, at han havde en rigtig prinsesse, og ærten kom på Kunstkammeret, hvor den endnu er at se, dersom ingen har taget den.  

Se, det var en rigtig historie!    

 

(355 woorden)  

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vertaling 1

Door: Dick Boek

 

Hans Christian Andersen

De prinses op de erwt

 

Er was eens een prins en hij wilde een prinses hebben, maar dat moest wel een echte prinses zijn. Dus reisde hij de hele wereld rond om haar te zoeken, maar steeds weer was er iets niet in orde. Er waren wel genoeg prinsessen, maar of die echte prinsessen waren, daar kon hij niet helemaal achter komen, er was altijd wel iets niet goed. Tenslotte kwam hij weer thuis en was zeer bedroefd, want hij wilde zo graag een echte prinses hebben.

Op een avond was het ontzettend slecht weer, het bliksemde en donderde en de regen kletterde neer, het was verschrikkelijk! Toen werd er op de stadspoort geklopt en de oude koning stond op om open te doen. Daar bleek een prinses buiten te staan. Maar god, wat zag ze eruit door de regen en het slechte weer! Het water liep van haar haren en kleding en drupte op de neus van haar schoen en weer bij de hak eruit. En toen zei ze, dat ze een echte prinses was. “Ja, daar zullen we wel achterkomen!” dacht de oude koningin, maar ze zei niets, ging de slaapkamer in, haalde alle beddengoed af en legde een erwt op bodem van het bed, toen nam ze twintig matrassen en legde die boven op de erwt en toen nog eens twintig dekbedden van eendendons bovenop de matrassen. Daar zou de prinses ’s nachts op liggen. ’s Morgens vroegen ze haar, hoe ze had geslapen. “Oh verschrikkelijk slecht!” zei de prinses, “ik heb bijna de hele nacht geen oog dicht gedaan! God weet, wat er in het bed lag? Ik lag op iets hards, zodat ik bont en blauw ben over mijn hele lijf! Het is gewoon verschrikkelijk!” Toen wisten ze, dat zij een echte prinses was, omdat ze door twintig matrassen en twintig dekbeden van eendendons heen de erwt had gevoeld. Zo teergevoelig kan niemand zijn, behalve een echte prinses.

De prins nam haar tot vrouw, want hij wist nu, dat hij een echte prinses had en de erwt ging naar de Kunstkammer, waar hij nu nog te zien is, als niemand hem weggepakt heeft.

Was dit geen mooi verhaal?

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vertaling 2
Door: Ellen Westenbrink

 

Hans Christian Andersen

De prinses op de erwt

 

Er was eens een prins. Hij wilde graag met een prinses trouwen, maar dan moest het wel een echte prinses zijn. Dus reisde hij de hele wereld rond om zo'n echte prinses te vinden, maar overal was er wel iets mis. Er waren genoeg prinsessen, maar of het echte prinsessen waren, daar kon hij niet achter komen. Er was altijd wel iets wat niet helemaal goed was. Hij keerde terug naar huis en was heel bedroefd, want hij wilde zo graag trouwen met een echte prinses.

Op een avond was het verschrikkelijk slecht weer. Het bliksemde en donderde, de regen kletterde, het was echt verschrikkelijk! Er werd op de poort van de stad geklopt en de oude koning ging erheen om open te doen.

Er stond een prinses voor de poort. Maar wat zag ze eruit door de regen en het slechte weer! Het water stroomde van haar haar en haar kleding, het sijpelde bij de neus van haar schoen naar binnen en bij de hak weer naar buiten. Toch zei ze dat ze een echte prinses was.

"Nou, dat zullen we nog wel eens zien!", dacht de oude koningin, maar ze zei niets. Ze ging naar de slaapkamer, haalde al het beddengoed van het bed en legde een erwt op de bodem van het bed. Toen nam ze twintig matrassen en legde die op de erwt. En daarna legde ze nog eens twintig donzen dekens boven op de matrassen.

Daar moest de prinses die nacht slapen.

De volgende ochtend vroeg ze haar hoe ze had geslapen.

"O, vreselijk slecht!", zei de prinses. "Ik heb de hele nacht haast geen oog dicht gedaan! Ik vraag me af wat er in dat bed lag. Ik lag op iets hards, dus mijn hele lijf is bont en blauw! Het is echt vreselijk!"

Zo zagen ze dat het een echte prinses was, omdat ze dwars door twintig matrassen en twintig donzen dekens heen de erwt had gevoeld. Zo gevoelig kon niemand zijn, behalve een echte prinses.

De prins nam haar tot zijn vrouw, want nu wist hij dat hij een echte prinses had gevonden. De erwt kreeg een plaatsje in de Kunstzaal, en als niemand hem heeft weggehaald, ligt hij er nu nog.

 

En dat was nu pas echt een mooi verhaal!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vertaling 3

Door: Renee Vink

 

Hans Christian Andersen

De prinses op de erwt

 

Er was eens een prins, die een prinses zocht, maar het moest wel een echte prinses wezen. Dus trok hij de hele wereld rond om er zo eentje te vinden, maar er was overal wel iets mis, prinsessen genoeg, maar hij kon er niet goed achter komen of het wel echte prinsessen waren, er was altijd wel iets wat niet klopte. Dus ging hij maar weer naar huis, en hij zat erg in de put, want hij wilde zo graag een heuse prinses.

Op een avond was het afschuwelijk weer, het donderde en bliksemde, de regen viel bij bakken uit de hemel en het was echt vreselijk. Toen werd er op de stadspoort geklopt, en de oude koning ging opendoen. Daarbuiten stond een prinses. Maar lieve help, wat zag ze eruit door al die regen en dat slechte weer. Het water droop uit haar haren en haar kleren, het liep bij de neus van haar schoen naar binnen en bij de hak weer naar buiten en toch zei ze, dat ze een heuse prinses was. 'Ja, ja, dat zullen we nog wel eens zien,' dacht de oude koningin, maar ze zei niets, ging de slaapkamer in, haalde al het beddegoed van het bed en legde een erwt op de bodem. Daarna nam ze twintig matrassen en legde die boven op de erwt, en vervolgens legde ze nog twintig donzen dekbedden boven op de matrassen. Daar moest de prinses die nacht op liggen. De volgende ochtend vroegen ze haar, hoe ze geslapen had. `Oh, vreselijk slecht,' zei de prinses. `Ik heb de hele nacht haast geen oog dichtgedaan. Joost mag weten wat er in dat bed gelegen heeft. Ik lag op iets hards, dus nu ben ik van top tot teen bont en blauw! Het is heel verschrikkelijk' Daaraan zagen ze dat het een echte prinses was, omdat ze dwars door die twintig matrassen en twintig donzen dekbedden heen de erwt had gevoeld. Zo teergevoelig kon niemand zijn, alleen een heuse prinses.

De prins nam haar tot vrouw, want nu wist hij dat hij een echte prinses had gevonden, en de erwt kwam in het rariteitenkabinet, en daar is hij nog steeds, als niemand hem tenminste heeft weggehaald.

Ziezo, dat was nou een echt verhaal.

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vertaling 4

Door: Correen Dekker


Hans Christian Andersen

De prinses op de erwt

 

Er was eens een prins; hij wenste zich een prinses, maar dan moest het wel een echte prinses zijn. Dus reisde hij de hele wereld rond, om er één te vinden, maar altijd stond hem wel weer iets in de weg. Prinsessen waren er genoeg, maar of het echte prinsessen waren, daar kwam hij niet helemaal achter: altijd was er wel iets dat niet echt klopte. Dus kwam hij maar weer thuis en was heel verdrietig, want hij wilde zo graag een echte prinses hebben.
Op een avond was het vreselijk weer; het lichtte en donderde, de regen stroomde neer, het was totaal verschrikkelijk! Toen klopte iemand op de stadspoort en de oude koning stond op om open te doen. Het was een prinses, die buiten stond. Maar God, hoe ze eruit zag door de regen en het barre weer! Het water droop uit haar haren en haar kleren, en het liep naar binnen door de neus van haar schoenen en naar buiten via de hakken, en toen zei ze, dat ze een echte prinses was. "Ja, dat komen we nog wel te weten", dacht de oude koningin, maar ze zei niets, ging de slaapkamer binnen, nam alle beddengoed weg en legde een erwt op de bodem van het bed. Daarop nam ze twintig matrassen, legde die bovenop de erwt, en toen nog eens twintig dekbedden van eendendons bovenop die matrassen. Daar zou de prinses nu 's nacht op liggen. 's Ochtends vroegen ze haar hoe ze had geslapen. "Oh verschrikkelijk slecht!" zei de prinses, "ik heb nauwelijks een oog dichtgedaan, de hele nacht! God weet wat het is geweest, daar in mijn bed? Ik heb op iets hards gelegen, dus ik ben helemaal bont en blauw, over mijn hele lichaam! Het is heel verschrikkelijk!" Zo konden ze zien, dat het een echte prinses was, doordat ze dwars door de twintig matrassen en de twintig eendendonsdekbedden de erwt had gevoeld. Zo teergevoelig kon niemand zijn, behalve een echte prinses.
De prins nam haar toen tot vrouw, want nu wist hij, dat hij een echte prinses had, en de erwt kwam in het Rijksmuseum, waar hij nu nog te zien is, als niemand hem heeft gepikt.


Kijk, dat was nog eens een verhaal!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vertaling 5

Door: M.A. Jespersen-van Andel


Hans Christian Andersen

De prinses op de erwt

 

Er was eens een prins die graag een prinses wilde, maar het moest wel een échte prinses zijn.
Dus reisde hij de hele wereld rond om er een te vinden, maar dat viel nog niet mee, prinsessen waren er genoeg, alleen kwam hij er niet helemaal achter of het echt wel prinsessen waren, iedere keer was er weer iets dat niet helemaal klopte.
Dus hij kwam weer thuis en was erg verdrietig omdat hij zó graag een echte prinses wilde hebben.

Op een avond werd het verschrikkelijk slecht weer. Het donderde en bliksemde en het plensde van de regen, om bang van te worden! Opeens werd er op de stadspoort geklopt, de oude koning liep er heen en deed open.
Het was een prinses, die daar buiten stond. Maar ach, wat zag ze er uit door al die regen en dat slechte weer! Het water stroomde uit haar haren en kleren, het ging dwars door de neuzen van haar schoenen en liep er bij de hielen weer uit, en toen zei ze ook nog dat ze een echte prinses was. "Ja ja, daar komen we gauw genoeg achter!"dacht de oude koningin, maar ze hield haar mond en liep naar de slaapkamer, trok alle lakens en dekens van het bed en legde er een erwt in. Toen pakte ze twintig matrassen en legde die bovenop de erwt, en op al die matrassen ook nog eens twintig dekbedden van echt eendendons. Daar moest de prinses op liggen die nacht.
De volgende morgen vroegen ze de prinses hoe ze had geslapen. "Oh, het was verschrikkelijk!" zei de prinses, "ik heb de hele nacht bijna geen oog dicht gedaan! De hemel weet wat er in dat bed heeft gezeten? Ik heb op iets hards gelegen, dus nu ben ik helemaal bont en blauw! het is echt afschuwelijk!"
En zo kon iedereen zien dat ze een echte prinses was, omdat ze dwars door twintig matrassen en twintig eendendonzen dekbedden heen de erwt had kunnen voelen.
Want zó'n teer velletje kan niemand hebben, behalve een echte prinses.

Omdat de prins nu zeker wist dat hij een echte prinses had gevonden, trouwde hij met haar. De erwt kreeg een plaatsje in het koninklijk museum en daar ligt hij nog steeds, als niemand hem tenminste in zijn zak gestoken heeft.

Tjonge, wát een verhaal!

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vertaling 6

Door: Emiel Visser

Hans Christian Andersen
De Prinses op de Erwt

 

Er was eens een prins die een prinses hebben wou, maar dan moest het wel een echte prinses zijn. Dus reisde hij de hele wereld rond om zo'n prinses te vinden, maar dat ging niet zo makkelijk als gedacht. Prinsessen waren er genoeg, maar of het werkelijke prinsessen waren kon hij niet achter komen, altijd was er wel iets dat niet helemaal klopte. Toen hij thuis kwam was hij aldus heel verdrietig, hij wou zó graag een echte prinses hebben.
Op een avond was er een verschrikkelijke storm, het donderde en bliksemde, en regen stortte uit de hemel, het was allemaal behoorlijk angstaanjagend! De storm beukte ook op de dorpspoort, en de oude koning wou daar naartoe om alle luiken en ramen dicht te doen. Maar eenmaal daar aangekomen bleek er een prinses buiten de poort te staan. En wat was zij doorweekt zeg! Je kon het water van haar haar en kleren af zien lopen, en het water dat haar schoen in ging kon je er bij haar hiel weer uit zien lopen. En toen zei ze dat ze echte prinses was. "Dat zullen we dan mooi te weten komen!" dacht de oude koningin, maar ze zei niets, ging de slaapkamer in, nam alle lakens weg, en legde een erwt op het bed. Daarbovenop legde ze vervolgens maar liefst twintig matrassen en twintig donzen dekbedden. Dáár zal de prinses vannacht slapen. De volgende ochtend vroegen ze haar hoe ze geslapen had. "Oh verschrikkelijk beroerd!" zei de prinses, "ik heb de hele nacht geen oog dicht gedaan! God weet, wat er in mijn bed lag. Ik lag op iets hards en nu ben ik van top tot teen bont en blauw! Het is absoluut afschuwelijk!" Op deze manier konden ze zien dat het een echte prinses was, aangezien ze dwars door de twintig matrassen en de twintig dekbedden de erwt toch gevoeld had. Zó teer kon alleen een echte prinses zijn.
De prins nam haar tot vrouw, aangezien hij nu zeker wist dat hij een echte prinses gevonden had, en de erwt kreeg een plaats in de Kunstkammer, een museum in Denemarken. Als niemand hem daar heeft weggenomen, ligt hij er nog steeds.

Zo, dat was me toch een verhaal!

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vertaling 7

Door:

Hans Christian Andersen
De Prinses op de Erwt

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vertaling 7

Door:

Hans Christian Andersen
De Prinses op de Erwt

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vertaling 8

Door:

Hans Christian Andersen
De Prinses op de Erwt

© 2018 Harm Schoonekamp | contact |